Blijf uit de dode hoek

De dode hoek van vrachtauto’s en andere grote voertuigen is één van de gevaarlijkste elementen in het verkeer. Kinderen van de basisschool zijn vaak onervaren in het verkeer, maar brugklassers zijn dat ook als ze de nieuwe route naar school fietsen. Zo kunnen er fatale situaties ontstaan. ‘Veilig op weg! Blijf uit de dode hoek’ is een initiatief van Veilig Verkeer Nederland (VVN) en Transport en Logistiek Nederland (TLN) om het aantal ongelukken met grote voertuigen en fietsers te verminderen. Deze les is speciaal ontwikkeld voor kinderen die bijna naar de brugklas gaan.

Les voor groep 7 en 8

De Dode hoek les leert jongeren om te gaan met grote voertuigen in het verkeer, wat een dode hoek is en hoe ze daar uit kunnen blijven. Daarnaast leren ze ook wat een vrachtwagenchauffeur ziet als fietsers naast de vrachtauto staan of fietsen. In de Dode hoek les tonen we een educatieve film en gaan we in gesprek met de kinderen. Zo leren ze waarom de dode hoek erg gevaarlijk is en bereiden we ze goed voor op de weg naar het voortgezet onderwijs.

Theorie en praktijk

De Dode hoek les bestaat uit een theoriedeel en een praktijkdeel. Het is een volledig verzorgde les met een gastdocent. Tijdens de introductie wisselen we met de leerlingen fietservaringen uit. Zijn ze wel eens in een gevaarlijke situatie beland? Vinden ze het spannend om naast een vrachtauto te fietsen? Na dit gesprek tonen en bespreken we een film waarin ook vragen zijn opgenomen die de leerlingen beantwoorden. Voor het praktijkgedeelte mogen de leerlingen in een vrachtwagen zitten en leren ze wat een vrachtwagenchauffeur ziet, maar vooral ook wat hij niet ziet. Tot slot wordt er een foto bij de vrachtwagen gemaakt van de hele klas.

Een initiatief van TLN en VVN

De Dode hoek les een initiatief van TLN en VVN. TLN komt op voor de belangen van de transportsector en wil met ‘Veilig op Weg! Blijf uit de dode hoek’ de verkeersdeelname voor scholieren en chauffeurs veiliger maken. VVN zet zich al tientallen jaren in voor een veiliger verkeer. Iedereen heeft ruimte nodig in het verkeer en iedereen wil veilig kunnen bewegen. De Dode hoek les sluit hier goed bij aan.

Dode hoek les op jouw basisschool

Als docent, Verkeersouder of vrijwilliger kun je de Dode hoek les aanvragen. De les is gratis als deze door TLN wordt georganiseerd. VVN heeft afspraken met verschillende overheden over de financiering van de Dode hoek les.  De les duurt anderhalf uur per groep. Op één ochtend kunnen er twee lessen worden gegeven en in de middag nog één groep.

Vraag de Veilig op Weg les aan

Gratis app

Thuis met je kind samen meer leren over de Dode Hoek? Dat kan met de app Uit de Hoek, vanaf half april beschikbaar en gratis te downloaden via de appstores. Hiermee wil Veilig Verkeer Nederland ouders via hun kinderen op een leuke manier samen leren waar de dode hoek van grote voertuigen zich bevindt. En natuurlijk hoe zij zich in dodehoeksituaties veilig gedragen.

Met de augmented reality techniek tover je verkeerssituaties op je keukentafel. Als speler zoek je met je ouders naar schoolspullen die op weg naar huis uit je tas zijn gevallen. Hierbij kom je steeds in dodehoeksituaties terecht. De bedoeling is dat ouders en kinderen samen kijken hoe de fietser uit de dode hoek blijft. Projectleider Emmy Kleinsmann: ‘De app sluit aan bij de behoefte van ouders om thuis aandacht te besteden aan de verkeersopvoeding. Met deze app kun je op een interactieve en speelse manier iets leren over verkeer.’

Download de Uit de Hoek app gratis via de App store of Google Play Store