Op de fiets? Even niets...

6 september 2017

Even whatsappen, bellen of een ander nummer selecteren op Spotify. Moet allemaal kunnen op de fiets, toch? Of toch niet? Het lespakket Op de fiets? Even niets... laat jongeren uit de bovenbouw van de basisschool en eerste klas van de middelbare school zien dat er wel degelijk risico’s zijn als je al fietsend met je smartphone speelt.

Makkelijk afgeleid op de fiets

Jongeren zijn makkelijk afgeleid op de fiets. Even op het scherm kijken in plaats van op de weg of harde muziek luisteren waardoor het andere verkeer niet meer te horen is. Met het lespakket Op de fiets? Even niets... gaan jongeren aan de slag met uitdagende verkeerslessen, die helemaal in het teken staan van het gebruik van de smartphone op de fiets.

VVN lespakket Op de fiets? Even niets...

Het VVN lespakket bestaat uit drie modules:

  1. Logboek. In het logboek houden de leerlingen het gebruik van hun smartphone bij. Hoe vaak gebruiken ze hun telefoon en waar? Welke apps worden het meest gebruikt? Door het bijhouden van een logboek worden leerlingen zich meer bewust van hun smartphonegebruik.

  2. Stellingen. De leerlingen discussiëren met elkaar over de risico’s van het gebruiken van hun mobiel op de fiets. Er worden oefeningen gedaan, waardoor ze extra met de neus op de feiten worden gedrukt wat er kan gebeuren als ze zijn afgeleid in het verkeer. Probeer bijvoorbeeld maar eens appje te typen terwijl je een tennisbal probeert hoog te houden. Het motto van deze les: zien, leren en ervaren. De klas vult samen een afsprakenposter in.

  3. Campagnevlog. De leerlingen maken een campagnevlog, waarin ze fietsen zonder telefoon promoten bij hun klasgenoten. Ze maken duidelijk wat hun mening is en proberen hun klasgenoten hiervan te overtuigen.

 

Lespakket Op de fiets? Even niets... bestellen

Het lespakket kost 193 euro (inclusief BTW) per schooljaar. Gedurende het schooljaar heeft de school toegang tot handleidingen voor leraren, digibordlessen, afsprakenposters en kopieerbladen. Het lespakket kan online worden besteld, waarna al het lesmateriaal in het account komt te staan.

Gastdocent op school

De lessen uit het Op de fiets? Even niets... lespakket kunnen door een leraar of verkeersouder worden gegeven. Het is ook mogelijk om een gastdocent van Veilig Verkeer Nederland op school te laten komen voor één of meerdere lessen. De kosten van een gastdocent zijn afhankelijk van het aantal klassen dat meedoet. Het is vaak mogelijk om subsidie aan te vragen bij de gemeente voor een verkeersles met een VVN gastdocent. Onze medewerkers kunnen hier meer over vertellen. Neem ook contact op met het VVN regiokantoor om een gastdocent aan te vragen.