Gedrag van kinderen in het verkeer: groep 1 t/m 3

6 september 2017

Jonge kinderen kunnen het verkeer nog niet goed overzien. Letterlijk en figuurlijk: ze zijn klein en kunnen niet goed over of langs auto’s heen kijken, maar ze kunnen ook nog niet goed inschatten hoe ver een auto weg is of hoeveel tijd ze nodig hebben om over te steken.

Verkeersinzicht kinderen groep 1 t/m groep 3

Uit onderzoek blijkt dat kinderen onder de zeven jaar nog niet de nodige vaardigheden hebben om veilig te kunnen oversteken. Zo zien de aanwezig verkeer bijvoorbeeld niet op tijd. Dit geldt voor 50% van de 4 tot 14 jarigen trouwens. Daarom is het voor jonge kinderen onmogelijk om veilig over te steken op de manier die ouders graag zouden willen zien.

Het verkeer bestaat uit allerlei elementen die samen komen. Om al deze bronnen te beoordelen op informatie en gevaar is erg moeilijk voor kinderen onder zeven jaar. Daarbij komt dat jonge kinderen, vooral jongens, erg impulsief zijn.

Ook is het voor kinderen die jonger zijn dan negen jaar moeilijk om onderscheid te maken tussen veilige- en niet-veilige oversteekplaatsen. Kinderen onder negen jaar zijn sneller afgeleid dan oudere kinderen en kunnen niet goed inschatten welke onderdelen zorgen voor gevaarlijke verkeerssituaties.

JONGleren in het verkeer

Het project JONGleren in het verkeer is gericht op kinderen tussen 0 en 6 jaar, hun ouders en andere opvoeders, zoals kinderopvang, peuterspeelzalen en meesters en juffen van groep 1. Jonge kinderen pikken veel op over verkeersregels en -gedrag en JONGleren in het verkeer helpt om dit te stimuleren. Het programma bestaat uit verkeersthemaweken (tussen drie en zes weken) en een informatiebijeenkomst voor de ouders. Voor leerkrachten is er een handleiding, een themakist met verkeersmateriaal en tips voor verkeersopvoeding in verschillende leeftijdsfasen. Meer informatie over JONGLeren in het verkeer vind je hier.

Verkeerspakket Rondje verkeer

Rondje verkeer is het verkeerseducatiepakket van VVN dat speciaal is ontwikkeld voor groep 1 tot en met 3 van de basisschool. Het pakket bestaat uit kijkplaten, digitale kijkplaten, online spelletjes en liedjes, een ouderinformatiepakket en praktijkopdrachten voor op het schoolplein. De kijkplaten zorgen ervoor dat kinderen spelenderwijs leren over verkeersregels. Want ook als je pas vier jaar bent krijg je hier al mee te maken, door bijvoorbeeld een weg over te steken of te wachten voor rood licht. De kijkplaten kunnen besproken worden met de klas, maar kunnen ook worden aangehaald als er tijdens een kringgesprek wordt verteld over het verkeer.

VVN pakket Rondje verkeer kopen

Het Rondje verkeer pakket van Veilig Verkeer Nederland kost 229 euro. Als scholen een abonnement op de andere pakketten hebben, dan is Rondje verkeer verkrijgbaar voor 209 euro. Het pakket is eenvoudig te bestellen in onze webwinkel.

VVN Schoolpleinpakket

Het Schoolpleinpakket is een lespakket geschikt voor groep 1 t/m 8. Leerlingen leren hiermee oversteken, veilig af te slaan, voorrang te geven en nog veel meer nuttige dingen. In het pakket zitten onder andere verkeerslichten, een zebrapad, hesjes en verkeersborden. De lessen worden omschreven in een handleiding en met het bijgeleverde stoepkrijt kunnen de situaties op het plein worden getekend. De lessen worden gegeven door een leerkracht, maar Verkeersouders en leerlingen uit de bovenbouw kunnen helpen.

Veilig met PAW Patrol

Ouders van kleuters en peuter kennen ongetwijfeld de vrolijke pups uit de serie PAW Patrol. Speciaal voor kinderen uit groep 1 en 2 heeft Nickelodeon samen Veilig Verkeer Nederland een informatieve folder gemaakt over het verkeer, waarin de hondjes van PAW Patrol de hoofdrol spelen. In de folder staat bijvoorbeeld hoe je veilig met je peuter of kleuter kunt lopen en fietsen. Verkeersouders kunnen de VVN PAW Patrol folder gratis aanvragen voor alle leerlingen uit groep 1 en twee.