VVN Verkeersouders

Wat doe je als VVN Verkeersouder?

Kinderen leren door te doen, dus het is noodzakelijk dat zij zoveel mogelijk ervaring op kunnen doen in het verkeer. Voor leerkrachten is verkeersles heel belangrijk, maar praktische lessen organiseren kost veel extra tijd en mankracht, waardoor leerkrachten minder aan praktische lessen toekomen dan zij zouden willen. Als verkeersouder kun jij hierbij helpen.

VVN Verkeersouders helpen de school met alles wat met het verkeer te maken heeft. Met jouw inzet help je de leerkrachten om samen met andere ouders meer tijd en aandacht te kunnen besteden aan praktische verkeerslessen en de verkeersveiligheid in de schoolomgeving. Samen zorg je ervoor dat kinderen veiliger naar school kunnen!

In het kort, je:

 • Overlegt met leerkrachten over de verkeersactiviteiten
 • Helpt praktische activiteiten te organiseren voor de kinderen, zoals een fietscontrole of VVN Verkeersspel
 • Vormt met leerkrachten en ouders een verkeerswerkgroep, samen zie je meer en kun je meer
 • Signaleert verkeersveiligheidsproblemen in de schoolomgeving en bespreekt deze met de verkeerswerkgroep
 • Informeert ouders over verkeersveiligheid en hun rol hierin door hen te betrekken bij leuke verkeersprojecten

Je kunt je op verschillende manier inzetten als VVN Verkeersouder en vaak kun je grotendeels zelf bepalen hoe je je taken uitvoert. Je legt de focus op de activiteiten die jij leuk en belangrijk vindt.

Wat doet Veilig Verkeer Nederland voor je?

Bij je activiteiten als verkeersouder helpt Veilig Verkeer Nederland je graag op weg met

 • de verkeersouderwebsite met (exclusieve) informatie en tips
 • een directe contactpersoon in elke provincie voor al jouw vragen, ook over subsidiemogelijkheden voor jouw school
 • een landelijke helpdesk die je helpt bij registratie, inloggen, bestellen e.d.
 • het aanbieden van projecten en materialen die je op school kunt inzetten
 • het organiseren van netwerkbijeenkomsten om ervaringen uit te wisselen
 • de VVN Academy bieden wij je leuke trainingen waar je wat aan hebt bij je werkzaamheden
 • de verkeersoudernieuwsbrief en Facebookpagina houden we je op de hoogte
 • ondersteuning bij verkeersveiligheidsproblemen via o.a. het VVN Participatiepunt

Verkeerspakketten

Om je te helpen bij het organiseren van praktische lessen maakt VVN verkeerspakketten. Pakketten die gemaakt zijn om op eenvoudige manier snel een activiteit te plannen en uitvoeren. De pakketten zijn gemaakt om met 100 kinderen een activiteit te houden. Met de pakketten kun je bijv. een fietscontrole organiseren, het VVN Verkeersspel spelen of een Zichtbaarheidsactie organiseren. Welke pakketten wij aanbieden, lees je hier. In elk pakket vind je een handleiding met kort stappenplan zodat je weinig voorbereiding hebt.

Wil je dit op jouw school? Voor €90 per jaar kan je hier al gebruik van maken. Jouw school kan hiermee vier pakketten bestellen. Dus voor ca. 1 euro per leerling kun je tot vier keer per jaar een activiteit organiseren! In veel provincies worden de kosten zelfs vergoed en kun je gratis gebruik maken van de actiepakketten. Informeer bij de contactpersoon in jouw regio.

Cursussen en trainingen

Als verkeersouder kun je speciale cursussen en trainingen volgen. Dit zijn korte opleidingen die je helpen met je vrijwilligerswerk als Verkeersouder. Je kunt bijvoorbeeld je kennis van de verkeersregels opfrissen, leren hoe je op een goede manier les kunt geven aan kinderen of een inleidende cursus verkeerskunde volgen. De cursussen en trainingen zijn overigens ook te volgen door andere vrijwilligers van VVN.

VVN Verkeersouder worden

Wil je de kinderen op jouw school helpen om veiliger in het verkeer te kunnen bewegen?  Dan kun je hier aanmelden.

Na je aanmelding ontvang je een e-mail met een bevestigingslink. Bevestig je aanmelding en dan ontvang je het welkomstbrief met je inlogcodes en verkeersouderhesje.